02 Kasım 2012 Cuma - 15:36
Özel Göznuru Göz Hastanesi Başarılı doktorlarından Op.Dr.Cem Öztürkmen Halk arasında SARI NOKTA HASTALIĞI olarak bilinen hastalığın Gelişmiş ülkelerde 60 yaşından sonraki görme kayıplarının en önde gelen nedeni olduğunu ve ülkemizde de çok yaygın olduğunu dile getirdi.
Yaşa bağlı maküla dejenerasyonu (YBMD) gözün, okumak, dikiş dikmek ya da araba kullanmak gibi işlerde gerek duyulan “merkezi keskin görme” yeteneğini etkileyen bir hastalık olduğu belirten ÖZTÜRKMEN , bu hastalığın sinsi ve yavaş ilerlerlediğini vurgulayarak, kişi görmesinde herhangi bir gerileme fark edemeyeceğini dile getirdi.
ÖZTÜRKMEN bazen , hastalığın çabuk ilerleyeceğini ve her iki gözde derin görme kaybına yol açacağını belirtti.
Hastalığın Sinsi ve yavaş ilerlemesi nedeniyle belirli aralıklarla göz muayenesi olunmasını öneren ÖZTÜRKMEN, bu hastalıkla ilgili açıklamada bulundu.
YBMD’den dolayı bir gözünüzde görme kaybı gelişmiş olabilir; fakat diğer gözünüz sağlam olduğu sürece siz bunu fark etmeyebilir, iyi gören gözünüzü kullanarak araba sürme, okuma, el işi gibi ince işleri yapmaya devam edebilirsiniz. Görmenizin azaldığını ancak iki gözünüzde de YBMD’ye bağlı hasar oluştuğunda fark edersiniz. Bu yüzden zaman zaman bir gözünüzü kapatarak diğer gözünüzü kontrol etmeniz ve şüpheli bir durumda zaman geçirmeden göz doktoruna başvurmanız yerinde olacaktır.
YBMD açısından kimler risk altındadır?
• 60 yaş üstü kişiler
• Sigara içenler
• Obezite;
Araştırmalar erken ve ara evre YBMD’lerin ileri evreye ilerlemesi ile obezite arasında ilişki bulunduğunu göstermektedir.
• Irk; Beyaz ırka mensup kişilerde YBMD’ye bağlı görme kaybı riski siyahlara göre daha yüksektir.
• Aile öyküsü; Ailesinde YBMD öyküsü bulunan kişilerde YBMD gelişme riski daha yüksektir.
• Cinsiyet; Kadınların erkeklere göre daha fazla risk altında olduğu düşünülmektedir.
YBMD nasıl tespit edilir?
YBMD tanısı kapsamlı bir göz muayenesi ile konabilir.
• Görme keskinliği ölçümü.
Hastada belirli uzaklıktaki harfleri okuması istenerek görme keskinliği tespit edilir.
• Retina muayenesi.
Damla ile göz bebeği genişletildikten sonra özel bir mercek ile retina ve optik sinir muayene edilerek YBMD ya da başka hastalıklara ait belirtiler araştırılır.
• Fundus fluoresein anjiografisi..
• OCT (Optik koherans tomografi).
YBMD nasıl tedavi edilir?
Yaş tip makula dejeneresansına yol açan ve retina tabakası altında damar yumağı oluşumunu sağlayan VEGF isimli adlı maddeye karşı direkt etkili olan anti-VEGF ajanlar ile uygulanan ilaç tedavisi güncel bir tedavi yaklaşımı olmaktadır. Bu ilaçlar göz içine enjekte edilerek ve 4-6 haftalık aralıklarla uygulanmaktadır. Bu ilaçlarla olguların önemli bir kısmında görme korunmakta ve bir kısmında da görme artışı izlenmektedir. Hastalığın tanısı konduktan sonra birer ay ara ile toplam üç kez göz içine iğne yapılır. Son iğneden sonra ki ayda anjio ve OCT tekrarlanır sızıntı varsa göz içi enjeksiyonlara devam edilir.
Kuru tip YBMD genellikle yavaş ilerler ve ciddi görme kayıplarına ancak ileri evresinde yol açar. Bu yüzden kuru tip YBMD hastaları yaş tip YBMD’lilere göre daha şanslı görülebilir. Ne var ki, kuru tip YBMD ileri evreye ulaştıktan sonra görme kaybını engelleyebilecek bir tedavi yoktur Yakın zamanda yapılan çeşitli çalışmalar beslenme alışkanlıkları ile maküla dejenerasyonu gelişimi arasında ilişki bulunduğunu göstermiştir. Meyve ve sebze (özellikle yeşil yapraklı sebzeler) açısından zengin beslenen kişilerde YBMD gelişiminin daha nadir olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
YBMD hastalarına öneriler...
Gözlerinize YBMD teşhisi konduysa alışkanlıklarınızda yapacağınız basit değişiklikler hayatınızı kolaylaştıracak ve retinanızın sağlığına olumlu katkıda bulunacaktır.
• Görmenizi Amsler kartı ile düzenli olarak kontrol edin..
• Göz doktorunuzun tavsiyesi doğrultusunda çinko içerikli çoklu vitamin bileşimleri kullanın.