02 Kasım 2012 Cuma - 15:58
6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun ile 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 6308 kanun numarası ile 17 Mayıs 2012 tarihinde TBMM’de kabul edilerek yasalaşmış, 31 Mayıs 2012 tarihinde de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
6308 sayılı kanun ile getirilen değişiklikleri ele aldığımızda;
Eczanelerin kurulması hakkında getirilen önemli değişiklikler nelerdir?
Serbest eczaneler, eczacılık yapma hakkını haiz bir eczacının sahip ve mesul müdürlüğünde yönetmelikte belirlenen belgelerle il sağlık müdürlüğünce düzenlenmiş ve valilikçe onaylanmış bir ruhsatname ile açılacak.
Ruhsatname konusunda meydana gelecek sorunlar Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumu’nda çözümlenecek.
Eczaneler için belediyeden ayrıca bir iş yeri ruhsatı alınması ve belediyelere harç ödenmesi gerekmeyecek.
Serbest eczane sayıları, ilçe sınırları içindeki nüfusa göre en az üç bin beş yüz kişiye bir eczane olacak şekilde düzenlenecek. Hiç eczanesi olmayan yerleşim birimlerinde nüfus kriterine bakılmaksızın bir eczanenin açılmasına müsaade edilecek. Ancak bu şekilde açılan eczanelerin başka yerlere naklinde nüfus kriteri işletilecek. Eczanelerin aynı ilçe içerisindeki nakillerinde nüfusa göre eczane açılması kriteri uygulanmayacak.
Yerleştirme puanı sistemi nedir ve nasıl uygulanacaktır? .
Eczane açılmasına ilişkin kriterler belirlenirken ilçelere katsayı verilecek. Katsayıda ilçelerin sosyoekonomik gelişmişlik sıralaması kriter olarak alınacak ve buna göre sınıflandırma yapılacak.
Eczacılara verilecek hizmet puanını, o ilçede mesleki faaliyetlerini sürdürdükleri yıl sayısı ile ilçe katsayısının çarpımı oluşturacak.
Eczacı birden fazla ilçede çalışmış ise hizmet puanları toplanacak. Kanun koyucu doktora yapmış eczacılar için ayrıcalık getirmiş ve hizmet puanı hesaplanırken ilçe katsayısının dörtte bir oranında artırılarak uygulanacağını belirtmiştir. Meslekte geçirilen toplam yıl sayısı ile eczacının hizmet puanı çarpımı “yerleştirme puanı” nı oluşturacak.
Nüfus kriterlerine göre eczane açılabilecek yerler, her yıl en az iki kez olmak üzere Sağlık Bakanlığınca ilan edilecek. İlan edilen yerlere müracaat eden adaylardan yerleştirme puanı en yüksek olanlar eczane açma hakkı kazanacak. Yerleştirme puanının eşit olması hâlinde kura çekilecek.
Eczanesini devretmiş bir eczacı yeni bir eczane açmak istediğinde yerleştirme puanı yarı oranında düşürülecek.
“Yardımcı eczacı” ve “ikinci eczacı” kavramları nedir?
Serbest eczanelerde, reçete sayısı ve/veya ciro gibi kriterlere göre belirlenen sayıda ikinci eczacı çalıştırılması zorunludur.
Serbest eczane açmak veya serbest eczanelerde mesul müdür olarak çalışmak isteyen bir eczacı, en az bir yıl müddetle hizmet sözleşmesine bağlı olarak mesul müdür eczacı ile birlikte serbest eczanelerde yardımcı eczacı olarak çalışmak zorundadır.
Yardımcı eczacı ve ikinci eczacı çalıştırılması ile ilgili usul ve esaslar Türk Eczacıları Birliğinin görüşü alınarak Sağlık Bakanlığınca belirlenecektir.”
Muvazaalı olarak eczane açılmasının tespiti halinde, yaptırımı ne olacaktır?
Ruhsatname iptal edilir ve eczacı beş yıl süreyle eczane açamaz. .
Birtakım ürünlerin eczanelerde satılabileceği belirtilmiştir. Bu ürünler nelerdir?
Beşerî ilaçlar, Sağlık Bakanlığından ruhsatlı geleneksel bitkisel tıbbi ürünler; Sağlık Bakanlığının iznine tabi olan homeopatik tıbbi ürünler, enteral beslenme ürünleri dâhil özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar ve özel tıbbi amaçlı bebek mamaları münhasıran eczanede satılacaktır.Ayrıca Türk Eczacıları Birliği tarafından çıkarılan bilimsel yayınlar da artık eczanelerde satılabilecektir.
Eczacılık yapma hakkını haiz eczacılar ile eczacılık fakültelerinde okumakta olan ve okumaya hak kazanmış bulunanlar açısından kanun ne şekilde uygulanacaktır?
Bu maddenin yürürlüğe girdiği takvim yılında yukarıda belirtilen kişiler hakkında, bir defaya mahsus olmak üzere nüfusa göre eczane açılmasına ve nakline dair sınırlamalara ve yardımcı eczacı olarak çalışma zorunluluğuna ilişkin hükümler uygulanmayacaktır. Bu kimseler, sahip ve mesul müdürlüğünü yaptıkları eczaneleri bir sefere mahsus olmak üzere devredebilecekler.
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte serbest eczanesi bulunan eczacılar, bir defaya mahsus olmak üzere herhangi bir kısıtlamaya tabi olmaksızın eczanesini bulunduğu ilçe dışına nakledebilecek ve devredebilecek.